شیوه های کنترل فشار جنسی
غریزه جنسی یکی ازغرایز نیرومند،حساس و زندگی ساز انسان است، که در حیات روانی و جسمانی او تأثیرات بسزایی دارد. این امانت الهی در وجود انسان، همچون لبه تیز چاقو دارای وظایف دو بعدی است، که هم میتواند و سیله ارتقاء و تعالی انسان باشد؛ وهم میتواند تنزل و فرومایگی او را فراهم سازد. لذا اگر پرورش صحیح وعاقلانه داشته باشد، وارضاء آن بر مبنای اعتدال وتعالیم الهی و در مجرای فطرت باشد، زندگی را قرین خوشی و آسایش می گرداند. ازهمین رو، دین مقدس اسلام دستور به کنترل وتعدیل امیال غریزی انسان داده است امروزه نیز دانشمندان و روانشناسان سرتاسر جهان آنرا اساس کار خود قرار داده و میگویند: مراتب شدت و ضعف این امیال منجر به اختلال در اعمال حیاتی و مانع سلامت جسمی و روانی میشود.
رمز غلبه بر فشارهای جنسی
غریزه جنسی با بلوغ بیدار میشود و تقریباً همه جوانها تحت فشار این غریزه هستند و بسیای از آنها شرایط ازدواج را ندارند. اساساً جوان با طوفان وبحران و شکوفا شدن خواسته ها و غرایز خویش تعریف می شود. و این از حکمتهای الهی است که جوان با نیروی اراده و اختیار خویش بر امیال نفسانی و شهوانی خویش غلبه کرده و به رشد و بالندگی دستیابد.
ترک عصیان، در جوانی، شیوه پیغمبری است
ور نه هر گبری به پیری میشود پرهیزکار
افراد با تقوی و خود ساخته ای که اینک معلم اخلاق هستند و به مقامات معنوی رسیده اند، از ابتدا و به صورت فطری خود ساخته نبودند، در آنها نیز نیازها و تمایلات بسیاری وجود داشته و جاذبه ها و عوامل تحریک کننده بیرونی آنها را به سوی خود فرا می خوانده است. از اینکه تقوای حضرت یوسف را اراده » و « همت بلند » نداریم، نگران نباشیم، با ما هم میتوانیم بذر تقوی و عفاف را در « قاطع وجود خویش بپاشیم. پس راه غیر ممکنی نیست، دیگران توانسته اند، ماهم یقیناً می توانیم در ابتدا شاید، مجاهده و مبارزه با نفس و به دست آوردن ملکه عفت و تقوی قدری دشوار به نظر آید؛ اما وقتی در این راه گام بر داریم و از خداوند طلب یاری نماییم قطعاً خداوند ما را با امدادهای غیبی خود، در این راه یاری و هدایت خواهد کرد. و این وعده الهی است که می فرماید : « والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا و إنا لله مع المحسنین؛آنان که در راه ما جدیت و تلاش و کوشش به خرج می دهند، راه های خود را به آنها ارائه میدهیم، وخداوند با نیکوکاران است .»
اصل اولیه کنترل غریزه جنسی
عفت جنسی:
در این میان اسلام همه و به خصوص جوانانی که شرایط ازدواج کردن را ندارند، به یک سجیه مهم و صفت عالی اخلاقی یعنی عفاف و پاک دامنی دعوت می کند : «ولیستعفف الذین لا یجدون نکاحاً؛ کسانی که قدرت و وضعیت مساعد برای ازدواج ندارند، باید عفت و خویشتنداری پیشه کنند ». ملکه عفت آدمی را در اعمال تمایلات جنسی کنترل و تعدیل میکند و انسان را از پلیدی و طغیان شهوت مصون می دارد. در لغت می خوانیم : « عفت، حصول حالتی برای نفس است که در سایه آن شهوت بر آدمی غالب نمی شود».
دیگر فواید و آثار عفت عبارتند از: حفظ والایی و وقار آدمی، پیشگیری از وسوسه ها و تحریک ها، پیشگیری از آشفتگی فکر و داشتن کانونی گرم و سعادتمند در خانواده ها.
شیوه های عملی کنترل فشارهای جنسی
1. تقویت ایمان و پرورش معنویت و تقوا؛ بی شک یکی از دست آورد های بزرگ ایمان واقعی و عبادات، مهار کردن غرایز سرکش و تسلط بر هوی و تمایلات غیر مشروع است . « ان الصلوه تنهی عن الفحشاء و المنکر » . با شرکت در مجالس مذهبی و توسل به ائمه اطهار و خواندن دعا و تلاوت قرآن و به وسیله نماز با حضور قلب، با خدا ارتباط معنوی برقرار کنید.
2. هفته ای یکی دو روز، روزه مستحبی بگیرید؛ پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در حدیثی پس از ترغیب جوانان به ازدواج می فرماید : « هر کس ازدواج برایش مقدور نبود، بسیار روزه بگیرد؛ زیرا که روزه از نیروی شهوت می کاهد .»
3. حفظ و تقویت کرامت و عزت نفس؛ انسان اگر به گوهر روح و نفس خود توجه داشته باشد، هیچگاه دنبال گناه و شهوت نمیرود . امام علی- علیه السّلام- می فرماید : « آن کس که واجد بزرگواری و کرامت نفس باشد، تمایلات شهوانیش در نظر او خوار می نماید. » گاندی می گوید : « تمدن غربی اگر غربیان رامبتلا به خوردن مشروب و توجه به مسایل جنسی نموده است به خاطر این است که غربی به جای خویشتن جویی در پی نسیان و هدر ساختن خود است ».
4. دوری از نگاه های مسموم ومناظر تحریک آمیز؛ هیچ عضوی در بدن به اندازه چشم از عالم خارج متأثر نمیشود، و ارتباط بسیار عجیب و پیچیده ای بین مشاهدات و افکار،خیالات و حالات روانی انسان وجود دارد. و خداوند این قدرت را به انسان داده است که اگر اراده کند، با فرو انداختن و غض چشم و توجه نکردن به عوامل محرک محیط اطراف، به کنترل خود بپردازد.
5. از فکر و ترسیم صحنه های محرک در ذهن و خیال پرهیز کنید.
6. تقویت اراده؛ با تلقین به نفس و مثبت گرایی عدم پراکنده کاری، سر و سامان دادن کارهای نیمه تمام، مدیریت زمان، الگو گیری از افراد با اراده، ورزش، اراده خود را تقویت کنید و هر لحظه به خود بگویید: من میتوانم،چون اراده دارم.
7. اعتماد به نفس داشته باشید و برای کسب آن، توکل به خدا داشته باشید؛ صبور و بردبار باشید؛ با امید و با نشاط باشید، استقامت داشته باشید؛ هیچ وقت نترسید؛و بدانید که خدا قدرت مقابله با گناه و شهوت را در وجود انسان قرار داد ها ست.
8. هیچوقت بیکار نباشید و اوقات فراغت خود را به تفریحات سالم و مطالعه و کارهای فکری بپردازید.
9. ورزش؛ هر روز به منظور تقویت جسم و تخلیه انرژی خود مقداری ورزش کنید.
10. در خوردن مواد غذایی پر کالری و محرک مثل پیاز، فلفل، خرما، تخم مرغ و .... به حد اقل لازم اکتفا کنید.
11. محرکهای ناهنجار بصری، شنیداری، تخیلی جنسی اطراف مثل فیلم، عکس و.... را حذف کرده و هیچ وقت به موسیقی تحریک کننده گوش ندهید. بر قوه تخیل خود با مطالعه، ذکر خدا، انصراف توجه و افکار مثبت جایگزین و کارهای هنری و خلاقانه و .... مدیریت داشته باشید.
12. در انتخاب دوستان دقت کافی را به عمل آورید.
13. اگرمرتکب گناهی شدهاید توبه کنید و بدانید که خدا توبه کنندگان را دوست دارد. برخی افراد چون از این امر بیاطلاع اند لحظه به لحظه با سیاست « آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب » در مرداب گناه فرو می روند .
برای مطالعه بیشتر به کتب ذیل مراجعه گردد:
1.کنترل رابطه جنسی، احمد مطهری، دفتر تبلیغات، اسلامی، 1360
2.آنچه یک جوان باید بداند، رضا فرهادیان، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، 1374
3.اخلاق جنسی در اسلام و جهان غرب، مرتضی، مطهری، تهران، صدرا، 1368
4.دنیای نوجوان، دکتر محمدرضا شرفی، نشر تربیت.
منبع: سایت اندیشه