« فتنه »
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از معانی فتنه فریب دادن و گمراه کردن است « یا بنی آدم لا یفتننکم الشیطان » ( ای فرزندان آدم شیطان شما را نفریبد ) سوره اعراف آیه 27
ریشه این نوع فتنه ها در خطبه 50 نهج البلاغه چنین تبیین شده است : « انما بدء وقوع الفتن اهواء تتبع و احکام تبتدع یخالف فیها حکم الله » ( سرآغاز فتنه ها هواهایی است که تبعیت گردیده و احکامی است که بدعت نهاده می شوند ، حکم خدا مورد مخالفت قرار می گیرد ) .
بی تردید استمرار فتنه ها در جوامع موجب رنج و محنت است همانطور که امام علی (ع) می فرمایند : « دوام الفتن من اعظم المحن » ( ادامه یافتن فتنه ها از بزرگ ترین محنت ها است ) .
این کلام در رابطه با جنبه منفی فتنه ها است و البته از منظر دیگر بر فتنه ها آثار و نتایج مثبتی نیز ایجاد می شود :
پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : «لا تکرهوا الفتنه فی آخر الزمان فانها تبیر المنافقون » ( در آخر الزمان از فتنه ناخوش نباشید زیرا این فتنه ها منافقین را نابود می کند ).
از امام صادق (ع) منقول است که : « تمنوا الفتنه ففیها هلاک الجبابره و طهارت الارض من الفسقه » ( تمنای فتنه داشته باشید زیرا فته ها موجب نابودی ستمگران و زور گویان و پاک شدن زمین از فاسقان خواهد بود ).
اکنون ببینیم چگونه می توان در هنگام فتنه ها از گمراهی و ظلالت محفوظ و در امان ماند :
1- تقوی
امام علی (ع) می فرمایند : « و اعلموا انه من یتق الله یجعل له مخرجا من الفتن و نورا من الظلم » ( بدانید کسی که تقوی پیشه کند خداوند برای او نجاتی از فتنه ها و نوری در تاریکی ها قرار می دهد ) نهج البلاغه خطبه 183 .
2- اخلاص
از پیامبر اکرم (ص) منقول است : « طوبی للمخلصین اولئک مصابیح الهدی تنجلی عنهم کل فتنه ظلماء » ( خوشا به حال کسانی که اخلاص دارند آنها چراغ های هدایتند که تمام فتنه های تاریک و ظلمانی از آنها برطرف می شود ).
3 – علم
پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند : « ستکون فتن یصبح الرجل فیها مومنا و یمسی الکافر الا من احیاء الله بالعلم » ( به زودی فتنه هایی پدید خواهد آمد که بر اثر آنها انسان هنگامی که صبح می شود مئمن است و به هنگام شب کافر خواهد بود ؛ مگر کسی که خدای تعالی او را به علم و آگاهی زنده کرده باشد ) .