شبکه «فارسی وان» که مدتها در صدر پر طرفدارترین شبکههای فارسی زبان قرار داشت با ریزش 80 درصد از مخاطبان خود روبهرو شد که بنا به گفته کارشناسان اطلاعرسانی رسانهها، آگاهی مردم از اثرات منفی برنامههای این شبکه بر ساختار خانواده، تقابل با ارزشهای اسلامی - ایرانی و افزایش کیفیت و تنوع تولیدات رسانه ملی از دلایل این تنزل ناگهانی است.
نتایج تحقیق میدانی که از سوی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در جامعه آماری شهر تهران و کلانشهرهایی مانند اصفهان، شیراز، مشهد، رشت و زنجان، نشان میدهد که 80 درصد از کسانی که تا مدتی پیش تماشاگر پرو پا قرص برنامههای شبکه فارسی وان بودند دیگر سری به این شبکه نمیزنند. مجید ابهری آسیب شناس و مدیر این طرح، تنوع و گوناگونی سریالهای تلویزیونی مردمپسند در رسانه ملی را یکی از دلایل کاهش مخاطبان فارسی وان میداند.
ابهری در این باره میگوید: آمارهای جدید نشان میدهد با افزایش کیفیت برنامههای صدا و سیما و پخش سریالهای خوشساخت و پرمخاطب در ساعاتی از شب که خانوادهها بیشتر به تماشای تلویزیون میپردازند، باعث شده که مخاطبان ایرانی سریالهای ایرانی را در مقابل سریالهای فارسی وان که همزمان پخش میشود، انتخاب کنند.
مردم به ریاکاریهای فارسی وان پی بردند اگرچه شبکه فارسی وان از ابتدای تأسیس مزوارانه سعی داشت با سانسور برخی از صحنههای غیراخلاقی سریالها، قطع برنامهها در روزهای شهادت ائمه و ارائه پیامهای تبریک یا تسلیت به مناسبت اعیاد و سوگواریهای شیعیان، دل مخاطبان را برای مدت کوتاهی به دست آورد و اما مرور زمان دست برنامهریزان این شبکه را برای مردم رو کرد و مردم به پشت پرده این ریاکاریهای پی بردند.
موج فارسی وان فروکش کرده با توجه به گسترش دیشهای ماهواره در منازل و تلاش بیوقفه کشورهای غربی برای افزایش تعداد شبکههای فارسی زبان با صرف هزینههای کلان برای تقویت سخت افزاری کیفیت تصویر و گستردگی این شبکه ها، اما بر اساس نظرسنجیها و تأیید کارشناسان، شوک ابتدایی شبکهای مانند فارسی وان که با پخش بیوقفه سریالهایی با محوریت خیانت، روابط نامشروع و مثلثهای عشقی، عدهای را به خود جلب کرده بود، فروکش کرده است. دکتر محمدحسین ساعی استاد ارتباطات دانشگاه در این باره به «جوان» میگوید: تأسیس رسانهای جدید معمولاً باعث بروز شوکی در میان مخاطبان میشود و مردم در پاسخ به آن شوک در ابتدا به سمت این رسانه جدید گرایش پیدا میکنند، اما به مرور زمان این موج فروکش میکند.
اطلاعرسانی رسانهها، خودآگاهی خانوادهها از سوی دیگر مدت هاست که رسانهها در موجی همگانی، پشت پرده شبکه فارسی وان و اهداف مشکوک سردمداران این شبکه را به عموم نشان دادند و مردم با افزایش خودآگاهی و به انتخاب خودشان، فارسی وان را از لیست شبکهها پاک کردند.
زینب دهشتی کارشناس ارتباطات و رسانه در این باره به «جوان» میگوید: اطلاع رسانی گسترده رسانهها در ماههای اخیر باعث افزایش آگاهی مردم از خطرآفرینی برنامههای این شبکه برای بنیان خانواده شد و مردم خود دست رد به سینه سریالهای تکراری و مبتذل این شبکه زدهاند.
تقابل با فرهنگ اسلامی - ایرانی دلیل ریزش مخاطب یکی از مولفههای اصلی برنامههای فارسی وان که باعث کاهش مخاطبان آن شده است، گسترش خیانت و پرداختن به مسائلی در تضاد با فرهنگ اسلامی - ایرانی است.
دکتر محسن ایمانی جامعهشناس و استاد دانشگاه در این باره به «جوان» اظهار میدارد: والدین، برنامههای این شبکه را باعث دور شدن فرزندانشان از اصول اخلاقی و خانوادگی تلقی میکنند و زوجهای جوان نیز متوجه شدهاند که با تماشای این سریالها، زندگی نوپای آنها در معرض آفتهایی مانند خیانت، روابط خارج از بنیان خانواده و مثلثهای عشقی قرار میگیرد، در نتیجه هر روز از تعداد تماشاگران برنامههای این شبکه کاسته شده و این در حالی است که بهرغم تلاشهای بسیاری که برای جذب مخاطب از سوی برنامهریزان این شبکه انجام شده و میشود، اما به دلیل تضاد برنامههای این شبکه با فرهنگ بومی و اسلامی حاکم در میان خانوادههای ایرانی، تماشاگران این شبکه ریزش کرده است و این ریزش قطعاً ادامه خواهد داشت.